• La Villa
  • Menu
  • Vinný list
  • Wine club
  • La Villa Privé
  • Dárkový voucher
  • Aktuality
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Rezervace
Logo LA VILLA Restaurant

LA VILLA Restaurant - La Villa

Rezervace

Historie

Koncept

Dojem

Historie

Restaurace La Villa, jak již její název napovídá, není jen jednou z mnoha restaurací, ale je to jedinečná „Villa“ spojena s opravdovým kusem historie.

Její příběh začíná rokem 1941, kdy byla „Vavrečkova vila“ postavena podle projektu architekta Vladimíra Karfíka pro jednoho z ředitelů Baťova koncernu – Hugo Vavrečku. Budoucí majitel si pro své sídlo vybral styl kotěrovské moderny, přesto Karfíkova realizace nezapře určité stopy funkcionalismu.

Vavrečkova rodina bydlela ve svém domě poměrně krátce, a to pouze do roku 1946. Během této doby je mimo jiné navštěvovala dcera Božena Havlová se svými syny, Ivanem a Václavem, pozdějším českým prezidentem. Po nuceném odchodu prvních nájemníků se vila přeměnila na dětský domov, který zde fungoval až do poloviny 90. let 20. století. V následujícím desetiletí vilu vystřídalo několik vlastníků.

V roce 2015 započal současný majitel nákladnou a kompletní rekonstrukci objektu s přestavbou na restauraci pod vedením jednoho z nejvýznamějších českých architektů Josefa Pleskota a jeho týmu z AP Atelieru. Kompletní rekonstrukcí a revitalizací prošla i zahrada a okolí domu. Pro potřeby kuchyně byly vysazeny ovocné stromy, bobuloviny a záhony pro pěstování bylinek a zeleniny.

Dominantou zahrady zůstaly původní vzrostlé borovice, které se staly symbolem „La Villy“.

Koncept

La Villa je gastronomickou restaurací zaměřenou na mezinárodní kuchyni s akcentem na francouzskou gastronomii. Během dne zde panuje uvolněná atmosféra ve stylu „francouzského bistra“ a za soumraku se z ní stává „fine dining“ restaurace. V její atmosféře lze vycítit ovlivnění francouzským „art de vivre“.

Díky výhledům do okolní zahrady, která má svou nezaměnitelnou atmosféru v jakémkoli ročním období, má restaurace, a to i přes své umístění ve městě, až venkovskou perspektivu. V letních měsících si mohou hosté užít posezení na venkovní terase.

O gastronomické zážitky se stará šéfkuchař Július Löffler.  Jeho filozofií je zachovat přirozenou vůni a chuť nejlepších dostupných sezónních surovin a jemně je kombinovat s kuchařskými technikami, které vyzdvihují jejich původ.

Sám říká: „může to znít jako klišé, ale práce s kvalitní čerstvou surovinou je vždy pro mě, jako kuchaře, radost, mohu s ní experimentovat, vymýšlet a tvořit souhru mezi jednotlivými elementy, které vytváří úžasný celek”.

Největší inspirací je pro něho sama příroda, která je tou nejúžasnější paletou barev a přehlídkou možných surovin. Vaření pro něho není jen řemeslo, ale i umění. Do jídla se snaží přenést své vize, emoce a enthusiasmus. Věří, že výsledný efekt je pro hosta nečekaný zážitek a proto La Villa není pouze jen restaurací.

„Ovšem není skvělého kuchaře bez skvělého týmu“, ještě dodává.

Gastronomický prožitek by nebyl kompletní bez výborných vín. Vinné párování není jen o tom zdůraznit víno nebo jídlo, ale vytvořit souhru a společnou dokonalou harmonii.

Všechny tyto jednotlivé elementy vytváří jedinečné místo a tím je La Villa.

Předchozí Další